keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Rakkautta ennen aamua

Viime lauantaina museologian luennon jälkeen halusin katsoa jotain tuttua ja turvallista. Sellaista joka tuudittaisi kivasti uneen ilman että sen katsominen vaatisi ihan hirveästi.

Joten valitsin hyllystä Ethan Hawken ja Julie Delpyn klassikon. Juusokaan ei ollut tätä nähnyt. En kyllä odottanut että elokuva muuttaisi Juuson maailman mutta ehkä se ainakin kasvattaisi kulttuurikuntoa.

Minäkin löysin elokuvat aika myöhään. Vasta kun jatko-osa oli kaupassa ostin molemmat ja rakastuin. Minuun tehosi roolihahmojen pohdinnat ja dialogi. Varsinkin kuoleman pohtiminen ja Celinen toteamus että hän pelkää kuolemaa ihan joka hetki upposi.  Sinä vuonna kun löysin elokuvan tuo oli ihan totta minunkin kohdallani. Vasta ET-opinnot tänä vuonna ovat tuoneet jonkinlaisen rauhan.

Vaikka juuri painavan dialogin takia elokuva ei ehkä olekaan kaikkien mielestä "helppo" niin yksi kaupunki, yksi ilta ja kaksi hahmoa tekevät sen seuraamisesta nautittavaa. Ihan kuin vajoaisi lämpimään kylpyyn.

Lisäksi elokuvaa ei millään voi muistaa alusta loppuun joten sen katsominen on ahaa-elämystenkin takia ihanaa.Sunnuntaina tulikin sitten toinen vanha ystävä (Star Wars: Episodi IV - Uusi toivo) jonka katsoin ala- ja yläasteikäisenä puhki. Väitän että pystyn yhäkin vaivatta täyttämään dialogin jos televisiosta menee ääni. Lempparini ovat osat IV ja VI. Uudempien haukkumisen taidan jättää ihan omaan postaukseen.

2 kommenttia:

Koukuttaja kirjoitti...

Hei joo, tämän mä olen nähnyt myös, luulen. Ainakin kuulosti samalta. Vuokrasin joskus vuosia sitten ja sittemmin olen tätä useasti pohtinut, mutta en muistanut enää nimeä. Kiitos siis, tarvitsee etsiä taas käsiin ja katsoa, koska tykkäsin kovasti. Mutta tällekö on jatko-osakin?

Terhi kirjoitti...

Juu, olisi voinut muistaa linkityksen IMDB:hen.

Mutta siis faktoina että Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise) vuodelta 1995 kertoo Celinestä ja Jessestä jotka tapaavat junassa ja päättävät viettää ajan ennen Jessen aamulentoa kotiin Yhdysvaltoihin Wienissä. Ja lopussahan tehdään sopimus.

Vuonna 2004 ilmestyi jatko-osa Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunrise) jossa Jesse ja Celine tapaavat Pariisissa. Elokuva toistaa samaa kaavaa ja on mielestäni myös erittäin onnistunut. Ja katselulistalla ensi lauantaina.